Actueel

Schilderij van de haven in Amsterdam in circa 1890 met Schreierstoren en melkschuit

Melkschuit bij de Schreierstoren circa 1890, schilderij van J.A. Rust

De Waterlandse melkschuit in het Stamboek
De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten heeft onze Waterlandse melkschuit met de naam Jacob van Zalinge erkend als een traditioneel Nederlands vaartuig en het opgenomen in hun register, het stamboek; zie deze link. Deze organisatie, ook wel afgekort als SSRP, is in 1955 opgericht om oude bedrijfsvaartuigen en nieuwe schepen die naar oude voorbeelden zijn gebouwd, te behouden als varend erfgoed.

 

Kaft Spiegel der Zeilvaart nummer 1 van 2016
Spiegel der Zeilvaart

In het tijdschrift Spiegel der Zeilvaart (nummer 1/2016) schreef Ton Wegman een artikel onder de titel ‘De Waterlandse melkschuit, reconstructie van een vergeten scheepstype’ met aandacht voor de vorm en het tuigage, het scheepshistorisch onderzoek, reconstructie en ontwerpproces. Ook de vaareigenschappen komen aan bod. En we staan op de cover!

 

 

 

 

SAIL was top

Foto van roeiende Waterlandse melkschuit op het IJ tijdens SAIL 2015

Roeiend over het zeer drukke IJ tijdens SAIL 2015 met assistentie van de Havendienst (klik voor vergroting)

Foto van de Waterlandse melkschuit tijdens SAIL 2015 bij het Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis voor het Centraal Station

Waterlandse melkschuit bij het voormalige Noord-Zuid Hollandsch Koffiehuis bij het Centraal Station in Amsterdam tijdens SAIL 2015

De Waterlandse melkschuit was officieel deelnemer aan SAIL 2015. Tijdens dit gigantische evenement van wereldklasse hebben wij melk van Campina voor de Voedselbank afgeleverd op de voormalige melkmarkt tegenover de Sint Nicolaaskerk bij het Centraal Station. We waren even terug in de tijd. De historische route is sinds 110 jaar opnieuw gevaren.

Voor meer informatie over ons optreden bij SAIL 2015 zie Activiteiten.

Comments are closed.


De Waterlandse melkschuit op het IJmeer voor Durgerdam - foto Igor Kusmirak
Meld je aan voor de nieuwsbrief
De nieuwsbrief De Waterlandse melkschuit verschijnt enkele malen per jaar als pdf via e-mail. Blijf op de hoogte en meld je aan: wegmantv@tiscali.nl

De melkschuit te huur
Heb je iets te vieren? De melkschuit is te huur voor 500,- euro per dagdeel van vier uur. Roeien, zeilen, of op de motor door de grachten van Amsterdam. Een ervaren schipper is aan boord. Maximaal 10 personen. Eten en drinken zelf meenemen. Info: wegmantv@tiscali.nl

Boek over de Waterlandse melkschuit

Een boek voor iedereen die belangstelling heeft voor de lokale geschiedenis van Waterland en Amsterdam en voor liefhebbers van varend erfgoed met veel historische afbeeldingen in kleur. De opbrengst gaat geheel naar het onderhoud, de exploitatie en de verbeteringen van de replica van de Waterlandse melkschuit. Te koop voor slechts 14,95 + 4,- euro verzendkosten. Bestellen: wegmantv@tiscali.nl

Sponsors
De bouw en exploitatie van onze Waterlandse melkschuit genaamd Jacob van Zalinge is financieel mogelijk gemaakt door steun van de onderstaande bedrijven en organisaties:
  • Campina
  • Provincie Noord-Holland
  • Stadsdeel Amsterdam-Noord
  • Nauticadam
  • De Nederlandse Waterschapsbank NWB
  • WSV Durgerdam
  • Zeilvereniging Het Y