Actueel

Schipper- en matendag
Op zondag 27 mei 2018 van 11 tot 15 uur gaan we zeiltochtjes voor de haven van Durgerdam maken. We noemen dit Schipper- en matendag omdat we teamvorming van zeilers willen bevorderen. Nadere informatie bij Ton Wegman (e-mail: wegmantv@tiscali.nl)

Lezing Ton Wegman

Op woensdagavond 30 mei 2018 geeft Ton Wegman een lezing over zijn boek De Waterlandse melkschuit in Museum Amsterdam-Noord, in samenwerking met boekhandel Van der Plas op het Buikslotermeerplein. Meer informatie op www.lezeninnoord.nl

Havenfestival in Huizen

Op zaterdag 17 september 2017 brachten we melk naar het Havenfestival in huizen. Van vis alleen kan een mens niet leven. Helaas werkte het weer niet mee.

Melkschuit op bezoek bij MonetAtelier

In het MonetAtelier hangen de vijfentwintig schilderijen die Claude Monet maakte in 1871. Op 2 juli 2017 werd hier het evenement ‘Monet in Zaandam’ gehouden, waarbij traditionele schepen het atelier bezochten. Onze melkschuit was ook van de partij.

Afscheid van Floor van Dusseldorp als voorzitter

Floor van Dusseldorp neemt afscheid als voorzitter van de Stichting De Waterlandse Melkschuit. Hij was in 2007 één van de initiatiefnemers om Waterland z’n melkschuit weer terug te geven en – mede dankzij zijn vasthoudendheid en creativiteit – lukte dat. Nu vindt hij het wel mooi zo. Dave Bouw neemt de voorzittershamer over.

 

De Waterlandse melkschuit in het Stamboek

Schilderij van de haven in Amsterdam in circa 1890 met Schreierstoren en melkschuit

Melkschuit bij de Schreierstoren circa 1890, schilderij van J.A. Rust

De Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten heeft onze Waterlandse melkschuit met de naam Jacob van Zalinge erkend als een traditioneel Nederlands vaartuig en het opgenomen in hun register, het stamboek; zie deze link. Deze organisatie, ook wel afgekort als SSRP, is in 1955 opgericht om oude bedrijfsvaartuigen en nieuwe schepen die naar oude voorbeelden zijn gebouwd, te behouden als varend erfgoed.

 

 

Kaft Spiegel der Zeilvaart nummer 1 van 2016
Spiegel der Zeilvaart

In het tijdschrift Spiegel der Zeilvaart (nummer 1/2016) schreef Ton Wegman een artikel onder de titel ‘De Waterlandse melkschuit, reconstructie van een vergeten scheepstype’ met aandacht voor de vorm en het tuigage, het scheepshistorisch onderzoek, reconstructie en ontwerpproces. Ook de vaareigenschappen komen aan bod. En we staan op de cover!

 

 

 

 

 

Comments are closed.


De Waterlandse melkschuit op het IJmeer voor Durgerdam - foto Igor Kusmirak
Meld je aan voor de nieuwsbrief
De nieuwsbrief De Waterlandse melkschuit verschijnt enkele malen per jaar als pdf via e-mail. Blijf op de hoogte en meld je aan: ron@ymba.nl


Boek over de Waterlandse melkschuit

Een boek voor iedereen die belangstelling heeft voor de lokale geschiedenis van Waterland en Amsterdam en voor liefhebbers van varend erfgoed met veel historische afbeeldingen in kleur. De opbrengst gaat geheel naar het onderhoud, de exploitatie en de verbeteringen van de replica van de Waterlandse melkschuit. Te koop voor slechts 14,95 + 4,- euro verzendkosten. Bestellen: wegmantv@tiscali.nl

Sponsors
De bouw en exploitatie van onze Waterlandse melkschuit genaamd Jacob van Zalinge is financieel mogelijk gemaakt door steun van de onderstaande bedrijven en organisaties:
  • Campina
  • Provincie Noord-Holland
  • Stadsdeel Amsterdam-Noord
  • Nauticadam
  • De Nederlandse Waterschapsbank NWB
  • WSV Durgerdam
  • Zeilvereniging Het Y